FARSZ:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- (wędlina, jeśli ktoś sobie życzy)
- curry
- sól
CIASTO:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- pół szklanki mleka
- ćwierć kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- sól
Farsz:
Kapustę przepłukać, żeby nie była zbyt kwaśna i wstawić do gotowania.
Gdy będzie już miękka odcedzić i pokroić na drobniej.
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, na maśle.
Dodać kapustę i podsmażyć razem. Do smaku dodać soli i curry.
I gotowe.
Podgrzać lekko mleko. W połowie jego objętości rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki.
Odstawić aż ten zaczyn podwoi swoją objętość.
Gdy już urośnie, dodać jajko, resztę ciepłego mleka, miękkie masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, wyrabiać je 10 minut i odstawić do wyrośnięcia.
Można je posmarować roztrzepanym jajkiem, będą piękniejsze po upieczeniu ;)
Wstawić kapuściaki i piec je 30 minut.
Następnie zjeść.
Smakują w towarzystwie czerwonego barszczu, ale same też są wciągające.
Pozdrowienia :)
Dzięki Patri:-) Na pewno spróbuję! emi_lka
OdpowiedzUsuńPolecam. :)
Usuń