czwartek, 13 lutego 2014

Pizza, pizzeczka, pizzunia.

Mniam.
I wbrew temu co twierdzili niektórzy w moim życiu, zniechęcając mnie do prób zrobienia, jest to proste i szybkie danie. I smaczne.

Pizza na cienkim cieście:

Ciasto:
30 g drożdży
pół szklanki ciepłej wody
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki cukru
sól
olej - 2 łyżki

Najpierw w wodzie rozpuścić drożdże, cukier i łyżkę mąki.
Poczekać aż drożdże zaczną pracować.
Gdy zaczyn nieco podrośnie, dodać resztę mąki, sól, olej i wyrobić gładkie ciasto.
Wyrabiać je cierpliwie przez 10 minut, a później odstawić do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:
koncentrat pomidorowy
2 łyżki oleju
woda, może być ciepła
cukier
sól
czosnek
pieprz
oregano
inne przyprawy według uznania: papryka słodka, papryka ostra, odrobina tabasco

Czosnek przecisnąć lub zetrzeć, wszystkie składniki wymieszać, a wody dodać tyle, żeby sos nabrał pożądanej konsystencji.

Pizza:
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je na placek, umieścić na blasze wysmarowanej olejem lub przykrytej papierem do pieczenia.
Placek posmarować dwoma-trzema łyżkami sosu pomidorowego.
Umieścić teraz wszelkie wybrane dodatki, ale bez żółtego sera.
Przykładowe dodatki:
cebula pokrojona w piórka
szynka
pieczarki
oliwki
papryka
kukurydza
czosnek
ser mozzarella
Trzeba pamiętać, że niektóre z tych składników puszczają wodę, więc nie należy przesadzać z ich ilością, bo będzie "pizza bagienna".


Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, nieco mniej z termoobiegiem. Pieczemy 10 minut. Wyciągamy, posypujemy żółtym serem i wkładamy jeszcze na dwie czy trzy minuty, żeby roztopił się ser.

A tu jeszcze przepis na biały sos czosnkowy:
gęsty jogurt - ilość według zapotrzebowania
czosnek
łyżka lub dwie majonezu
pół łyżeczki cukru
oregano
można dodać szczyptę soli


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Dobrze rozumiem, że to są składniki na 1 pizzę na dużą, piekarnikową blachę?
    emi_lka

    OdpowiedzUsuń