środa, 12 lutego 2014

Kapuściaki

Emi, przepis z dedykacją dla Ciebie ;) :*

FARSZ:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- (wędlina, jeśli ktoś sobie życzy)
- curry
- sól

CIASTO:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- pół szklanki mleka
- ćwierć kostki miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- sól


Farsz:
Kapustę przepłukać, żeby nie była zbyt kwaśna i wstawić do gotowania.
Gdy będzie już miękka odcedzić i pokroić na drobniej.

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, na maśle.
Dodać kapustę i podsmażyć razem. Do smaku dodać soli i curry.
I gotowe.


Ciasto:
Podgrzać lekko mleko. W połowie jego objętości rozpuścić drożdże, dodać cukier i dwie łyżki mąki.
Odstawić aż ten zaczyn podwoi swoją objętość.

Gdy już urośnie, dodać jajko, resztę ciepłego mleka, miękkie masło, mąkę i sól. Zagnieść ciasto, wyrabiać je 10 minut i odstawić do wyrośnięcia.


Po jakimś czasie (na oko - wszystko robię na oko) rozwałkować ciasto na dwa długie prostokąty o szerokości nieco ponad 10 cm.  Nałożyć farsz i zwinąć.


Pokroić, ułożyć na papierze do pieczenia i pozostawić na 15 minut, żeby trochę podrosły.
Można je posmarować roztrzepanym jajkiem, będą piękniejsze po upieczeniu ;)



Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, lub do 160 jeśli z termoobiegiem.
Wstawić kapuściaki i piec je 30 minut.

Następnie zjeść.
Smakują w towarzystwie czerwonego barszczu, ale same też są wciągające.

Pozdrowienia :)


2 komentarze: