niedziela, 25 grudnia 2011

Wigilia - menu - na wieki wieków ;)

Menu Wigilijne:

1. Barszcz czerwony z uszkami
2. Zupa grzybowa z makaronem
3. Śledź z cebulą
4. Karp w maśle
5. Pierogi z kapustą
6. Pierogi  z kapustą i grzybami - stąd. 
7. Pierogi ze słodkiej kapusty
8. Szarlotka lub ciasto z jabłkami i kakao
9. Kompot z suszu
10. Chleb ?
11. Kapusta z grochem - mniam! - stąd.
12...?

Menu I dzień świąt:
(wszystko w planach, ale przyda się jak już będzie)
Menu II dzień świąt:
(jak wyżej)

Ad.1

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ad.11. Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki
- 500g kiszonej kapusty,
- 250g grochu łuskanego w połówkach,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól, czarny pieprz.

Kapusta z grochem - wigilijna

Groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc, do namoczenia. Następnego dnia płukamy, ponownie zalewamy wodą i gotujemy na półmiękko.

Kapustę gotujemy do miękkości. Jeśli jest bardzo kwaśna możemy, przed gotowaniem, odcisnąć z niej nadmiar soku, oraz opłukać pod bieżącą wodą.

Pokrojoną w drobną kostkę, cebulę podsmażamy na maśle, na złoty kolor.

Do kapusty dodajemy groch oraz cebulę - mieszamy.
Wszystko, razem podsmażamy jeszcze na niewielkim ogniu, około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Kapusta może nam się odrobinę przypalić - będzie jeszcze lepsza. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.

Kapusta jest jeszcze lepsza na drugi, trzeci dzień od przygotowania.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam i sobie spokoju, chwili refleksji nad życiem, nad tym co w nim ważne, życzę na nadchodzący rok zdrowia i wszelkich bogactw materialnych i niematerialnych aby rozwijać się z satysfakcją. Życzę bliskości z bliskimi, radości ze spotkań, samych dobrych decyzji. Życzę ciepełka rodzinnego, zgody, przyjaźni, miłości i wszelkiej pomyślności.
Pati

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz