Kuchnia

Ja właściwie nie gotuję. Żałuję, że ciało ludzkie jest tak skomponowane, że potrzebuje jeść. Szkoda mi czasu na to, nie lubię procesu jedzenia. Nie lubię procesu przetwarzania żywności, zapachów. Nie ufam produktom na rynku, warzywom sprzedawanym na straganach, wodzie w butelkach, mięsu.
Uczę się kisić kapustę, ukisiłam buraki, próbuję się przekonać, że to zdrowe, że można jeść.

Jedziemy tym samym wozem przez całe życie, a zmienić na inny się nie da, trzeba dbać o ten, co się ma. Mam na myśli ciało - organizm. 

Uczę się.

Pierwszy większy projekt to WIGILIA.
Zarówno od strony kulinarnej, jak i dekoracyjnej.

Obecnie trwa przegląd przepisów kulinarnych i redukcja ich liczby.
Marzeniem jest wiedzieć, co zjeść o różnych porach dnia, w różnych porach roku, z uwzględnieniem ciekawych świąt z całego świata.


---------------------------------------------------

Barszcz z kapustą i ziemniakami


Poszatkowaną białą kapustę ( 1kg ) zagotować, odcedzić, zalać wodą (1,5l) ugotować kapustę do miękkości, dodać dobrze rozmieszany biały barszcz zbożowy ( 0,5l), przyprawic do smaku, dodać 2-3 łyżki śmietany.

Osobno ugotować ziemniaki ( 1,5kg). Utłuc. Puere ziemniaczane przełożyć i dobrze "ubić" w połowie talerza. Druga połowę wypełnić barszczem z kapustą. Całość polać utopioną słoninką z cebulką.


Barszcz Biłgorajski (tradycyjny barszcz wielkanocny)


Do talerza z rozdrobnionymi plasterkami kiełbasy, mięsa gotowanego, szynki, twarogu oraz jajka na twardo dodać strugany surowy chrzan, zalać wrzącym białym barszczem bezpośrednio przed podaniem do stołu. Barszcz sporządzić jak w/w zbożowy czysty bez użycia części stałych (bez mąki).

http://przezycza50.pl/?page_id=47

czad, mnóstwo przepisów :)

Krewetki:
http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/56,123978,13282086,Aromatyczne_curry_z_krewetkami,,2.html

http://sbsdiy.com/egg-stuffed-potato-pot-meal/

wygląda mniam:
http://www.inspiredbycharm.com/2013/09/braided-nutella-bread.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz